نسبت کالا به سرمایه درگردش
سرمایه در گردش تفاوت دارایی جاری از بدهی جاری شرکت است. با توجه به اینکه یکی از اجزای تشکیلدهنده دارایی جاری موجودی کالا است، نسبت موجودی کالا به سرمایه در گردش نشاندهنده آن است که چه مقدار از سرمایه در گردش شرکت را موجودی کالا تشکیل داده است.
نسبت کالا به سرمایه در گردش توانایی مالی واحد تجاری را از نقطه نظر سرمایه گذاری در کالا نشان میدهد.
چنانچه این نسبت بزرگتر از یک باشد حاکی از آن است که موجودی کالا در مقایسه با منابع مالی واحد تجاری رقم بزرگی را تشکیل میدهد، به عبارت دیگر افزایش حجم کالا متناسب با وضع مالی واحد تجاری نیست.
بالا بودن نسبت موجودی کالا به سرمایه در گردش، نشاندهنده این است که شرکت در عملیات جاری خود دارای مشکل است. تولید موجودی کالا به معنای تبدیل یک دارایی مولد (جاری) به یک دارایی غیر مولد است و تا زمانی که این دارایی به فروش نرسد و وجوه نقد حاصل از آن به چرخه تولید بازنگردد نمیتوان از عملیات شرکت انتظار بازدهی داشت. بزرگ بودن این نسبت میتواند ناشی از مشکل شرکت در امر فروش و بازاریابی باشد. به عقیده برخی از تحلیلگران حداکثر مناسب برای این نسبت ۸۰ درصد است.
اگر این نسبت مقدار منفی به خود بگیرد . دلیل این امر منفی شدن بخش مخرج کسر است که سرمایه در گردش شرکت را نشان میدهد. نشان دهننده آن است که بدهیهای جاری بیشتر از داراییهای جاری بوده است. منفی شدن مقدار سرمایه در گردش دلایل متعددی دارد که برخی از آنها عبارتاند از:
شرکت از محل اعتبارات کوتاهمدت برای بدست آوردن دارایی غیر جاری استفاده کرده است.
در دورههایی که نسبت منفی شده است بخشی از بدهیهای بلندمدت که سررسید شدهاند، موجب افزایش بدهی جاری شده است.
فرمول این نسبت:
موجودی کالا | = | نسبت کالا به سرمایه درگردش |
سرمایه در گردش |